2 Ettevõtluspäev ja ettevõtlusmess 2023

  •  Tegemist on Kuusalu valla Ettevõtjate Liidu, Kuusalu Keskkooli, Kolga Kooli, Loksa Gümnaasiumi ja Kuusalu Noortekeskuse koostööprojektiga „Ettevõtluspäev ja Ettevõtlusmess“.
  •  Üritus on suunatud Kuusalu, Loksa ja Kolga koolide 8.-12. klasside õpilastele.
  •  Eesmärk: arendada noorte praktilisi ettevõtlikkuse oskuseid läbi õpitubade ja ettevõtjatega kohtumiste ning luua kontakte noorte ja kohalike ettevõtete vahel, mis võiksid viia töö ja/või praktika suheteni.

 Päevakava:

 9:00-9:30 Päeva avab Kuusalu Ettevõtjate Liit
 9:30 -9:45 Virgutuspaus
 9:30-10:30 Ettevõtlusmessi külastus (kohalike ettevõtete infolauad)
 10:30-11:00 Motivatsiooniloeng - Riin Mäesalu on eelkõige õpetaja. Aga ka alustav ettevõtja, Eesti  kaheksas naine motokrossis (2021), rahatarkuse giid. Ettevõtluspäeva raames jagab Riin oma teekonnal õpitut ja kogetut, sest ta on ise kõndiv näide sellest, kuidas järjepidevus ja usk iseenda võimekusse viivad sihile.
 11:00-12:30 Paralleelsed majandus- ja ettevõtlusteemalised õpitoad (iga õpilane valib eelnevalt omale  2 õpituba). Registreerimine õpitubadesse toimub 20.- 27. märtsil.
 12:30-13:00 Lõunasöök kooli söögisaalis
 13:00 -14:30 Paralleelsed majandus- ja ettevõtlusteemalised õpitoad
 14:30-14:45 Sirutuspaus
 14:45-15:15 Päeva lõpetamine

 Tutvu õpitubadega:

ÕPITOAD (registreerimine avaneb 20 märts kell 12:00 ja lõppeb 27 märts õhtul)

Registreeru siin

1. Sotsiaalne ettevõtlus YFU näitel – millist positiivset mõju aitab YFU õpilasvahetus ühiskonda luua? / YFU Eesti MTÜ (aula)

Millised oskused ja teadmised annab noorele eluks kaasa vahetusaasta välisriigis? Samuti tuleb juttu, millise kogemuse saavad noored enne vahetusaastat toetajaid otsides, alustades suhtlemisest ja käitumisest, oma dokumentatsiooni koostamisest, ettevõtte poole pöördumisest jms. Sellest kõigest räägivad juba meie kogenud vabatahtlikud, vahetusaastal käinud noored.

2. a) Kuidas lugeda ja tõlkida töökuulutust? / Kadri Seeder, Palgainfo Agentuuri juht ja analüütik, OÜ Tark tööandja juhatuse liige (ruum 216)

Töökuulutuse analüüs – valime tööportaalist töökuulutused ja uurime neid. Kuidas kirjutada ennast töökuulutusele vastavaks ja tööandjale huvipakkuvaks? (Räägime veidi ka tööandja poolsest vaatest, kuidas CV-sid välja valitakse, tagasisidet antakse või ei anta jms)

2. b) Iseseisvalt töötamine ja õppimine / Kadri Seeder, Palgainfo Agentuuri juht ja analüütik, OÜ Tark tööandja juhatuse liige (ruum 216)

Ehk töötamine ja pidev õppimine oma ettevõttes – Palgainfo Agentuuri kogemus (10 aastat juba!) Mida tähendab iseseisvalt töötamine ja õppimine? Millised on iseseisvalt töötamise / õppimise plussid ja miinused? Kuidas saada paremaks iseenda juhiks?

3. Ärimudel kui ettevõtte loomise nurgakivi / Priit Kuuskme, Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskus (ruum 121)

Ärimudel võtab kokku äri tegemise põhiolemuse ning on hea mõtteharjutus, mida kasutada oma idee arendamisel ning vaadata, kas sellest võiks saada äri. Tegemist on raamistikuga, kus töö käib väärtuse loomise ning selle eest tulu teenimise süsteemi ehitamisega. Näiteks on taksosid läbi aegade tellitud, kuid Bolt lahendas selle teema hoopis teisel viisil, laiendades nii pakutavate autode hulka, suurendades teenuse läbipaistvust ning lihtsustades sealjuures ka tellimise mugavust. Mis võiks olla Sinu idee puhul väärtus, mida klientidele pakkuda? Kuidas sellest saaks luua äri? Töötoas osalejal tuleb kasuks äriidee olemasolu, millega töötoas tööd teha. Samuti palun võta kaasa kirjutusvahend.

4. Töövestlus / Töötukassa (ruum 117)

Tahad saada teada milliseid tüüpküsimusi küsitakse töövestlusel ja kuidas nendele vastata? Soovid katsetada tööandja või kandidaadi rolli? Tule kohale ja panne ennast proovile töövestluse simulatsioonis.

5. Kuidas kandideerides silma jääda? / Töötukassa (ruum 120)

Soovid leida tööd, mis sulle meeldib? Soovid silma jääda teiste kandidaatide hulgast? Tule kohale ja saa teada, milliseid nippe kandideerimisel kasutada, et tihedas konkurentsis silma jääda.

6. Kuidas leida suveks tööd? / Töötukassa (ruum 119)

Töötoas saavad osalejad ülevaate kust leida sobivat tööd suveks, kui eelnev töökogemus puudub. Mõelda sellest, mis on sinu tugevused ja kuidas neid tööotsimisel kasutada. Millised tööd on lubatud ja millised tööd on keelatud noortele. Millist palka on noorel võimalik teenida ja milline on töötasu alammäär 2023.aastal.

7. Ettevõtte asutamine – mida peaks teadma? / Tapio Lehtinen, ettevõtja (ruum 212)

Tapio räägib enda haridusteest, kuidas ta Eestisse tuli (suvel 2 kuud tööd Eesti Raadios), kirjutas siis reisiraamatu Tallinnast ja kui Eesti sai iseseisvaks hakkas tegelema äriga, alguses töölisena ja siis ettevõtjana. Äriplaanide ja -ideede genereerimine olnud tema "hobi" juba ülikooli algusest saadik. Täna on ta konsulteerimas mõningaid Tansaania ettevõtteid tootmises ja Euroopa turule tulemises.  Õpitoas tuleb juttu äriplaani koostamisest, oma äriga alustamisest (dokumendid, raamatupidamine jms), enda soovidest ettevõtmises ja tulevikuplaanidest juba siis kui alustad.

8. Rahatarkus ja investeerimine / Martin Kuustik, Coop Pank (ruum 201)

Minu nimi on Martin Kuustik ja täidan elus mitmeid rolle. Olen isa, väikeinvestor ja IT juht Coop Pangas. Minu huvi on noortele jagada enda praktilisi kogemusi kuna nii saavad teised õppida minu kogemusest. Rahatarkuse tund räägib sellest, kuidas rahaga ümber käia ja kuidas see meie jaoks tööle panna. Katame teemasid nagu hoiused, eelarvestamine ja investeerimine. Räägime praktilistest näidetest, et oleks lihtsam igapäevases elus raha kasutuse peale mõelda. Samuti katame selle keskel kõige olulisemat faktorit ehk iseennast ning kuidas olla motiveeritud tuleviku nimel eesmärke seadma ja neid täitma.

9. Alkoholivaba rändbaari Kaine Kärbes loomise lugu + praktiline osa / Raili Mägi, Kaine Kärbes eestvedaja (ruum 215)

Raili Mägi on alustav ettevõtja ja alkoholivaba rändbaari Kaine Kärbes eestvedaja. Õpitoas tuleb Railiga Kaine Kärbse näitel juttu väikeettevõtlusega alustamise omapäradest, et anda edasi inspiratsiooni heade ideede teostamiseks. Õpitoa praktilises pooles segame väikestes gruppides kokku 2-3 omanäolist jooki kasutades erinevaid baaritehnikaid. Õpitoa viimases osas saavad kõik oma loovuse kärbse-lennule lasta ja maitseid ka ise kokku panna.

10. a) Kuidas edasi? Kas õppida edasi või minna tööle või minna reisima või…? / Piia Sandra Sandrak (ruum 214)

Selles töötoas räägime, mille järgi valikuid langetada, kui huvipakkuvaid asju on nii palju või vastupidi, kui mitte miski ei pane silmi särama. Piia Sandrak läks peale keskkooli õppima Hispaania keelt ja kultuuri, aga avastas end üks hetk hoopis vabatahtlikuna Kanaaridelt ja lõpuks lõpetas ülikoolis hoopis ajaloo eriala (bakalaureus + magister) ning elas vahepeal ka Pariisis. Selle kõige juurde mahuvad veel töökogemused ettekandjana, välisreiside korraldajana ning suurürituste organiseerijana. Teisisõnu, pole tema teekond olnud sugugi sirge, vaid täis erinevaid käänakuid. Ent, just nende najalt on ta täna hoopis doktorantuuris ja tegeleb igapäevaselt endale tõsiselt paeluva teemaga. Kui tunned, et vajad valikute tegemisel abi, julgustust või juhendamist või tahaksid lihtsalt teada, mis erinevate viiside kaudu võiks leida selle, mille tõttu hommikul ärkamine polekski nii tüütu, siis on see töötuba Sulle!

10. b) Vabatahtlikkus – palju enamat kui orjatöö / Piia Sandra Sandrak (ruum 214)

Miks tasub anda endast kübeke rohkem ja seda veel omal vabal tahtel? Mis kasu võiks anda tasuta töö tegemine? Miks on vabatahtlikuks käimine just eriti oluline kui oled pärit väikesest kohast? Käesolevat seminari viib läbi Piia Sandrak, kes on vabatahtlikuna tegutsenud juba põhikooli algusest peale ja nõnda kaasalöönud muusikaürituste (Viru Folk, Noortebänd, Kaunid kontserdid Käsmus), PÖFF-i, Tallinn Music Week’i, Tartu Tudengipäevade ja Lennart Meri konverentsi korralduses. Lisaks on ta vabatahtliku tööd teinud Kanaaridel ja panustanud Tallinna Ülikooli Üliõpilaskonda. Tänu sellele tasuta tööle, on talle tekkinud lai tutvusringkond ja tänu mitmekülgsele kogemusele avanenud paljud uksed ka “päris” töömaailma. Teda on kutsutud osalema erinevates projektides, ta on saanud töökogemuse mitmekümnepealise meeskonna juhtimisel ning ta on töötanud Eesti kõrgeima profiilidega rahvusvaheliste konverentside (Tallinn Digital Summit, Lennart Meri Conference) väikestes korraldustiimides. Kõik need võimalused on temani toonud vabatahtlikuks käimine. Tule ja mõtle kaasa, kus võiksid Sinagi end vabatahtlikuna teostada ning mida võiksid seeläbi saavutada ja kogeda!

11. Ettevõtlusküla mäng / Kuusalu Noortekeskus (lugemissaal)

Ettevõtlusküla on ettevõtlust, majandust ja rahatarkust õpetav rollimäng. Mänguga saad teada, mis tunne on juhtida ettevõttet, kuidas teenida ettevõttele tulu ja maksta palka. Sinu ülesandeks on oma firma väärtust tõsta ja tegutseda nii, et kliendid ja meeskond oleks rahul ning dokumendid ja rahaasjad oleksid korras. Mis tunne on olla ettevõtte juht ja töötaja? Kust tuleb raha ettevõttele? Mis on maksud ja mida riik nendega teeb? Missugune on ettevõtlik inimene? Kuidas raha ringleb?